دانستن چگونگی استفاده صحیح از تگ Canonical و تنظیم آن برای URL ها، ضروری است و اجرای نادرست این موارد می تواند باعث ایجاد موضوعات گسترده شود که بر عملکرد سایت شما تأثیر منفی بگذارد.
برچسب های Canonical برای اولین بار در سال 2009 برای کمک به وب مسترها بر غلبه بر محتوای تکراری یا مشابه که در چندین URL قابل دسترسی است، معرفی شدند. اما برای استفاده صحیح از برچسب های Canonical، باید درک کنید که که Canonical چیست؟ چگونه کار می کنند؟ و چگونه آن ها را پیاده سازی کنیم؟
باهم نکات اصلی و مهم برای استفاده از Canonical را بررسی می کنیم.
راهنمای مبتدی برای برچسب های Canonical
تگ Canonical معمولاً به عنوان rel = "canonical" شناخته می شوند که روشی برای تعریف کردن برای موتورهای جستجو می باشند كه تعیین می کند URL مشخص شده، نسخه اصلی یك صفحه است. آن ها به شما اجازه می دهند URL Canonical را برای یک صفحه مشخص کنید. اما صبر کنید، تفاوت Canonical Tags و Canonical URLs چیست؟ آیا روش های دیگری برای مشخص کردن این موارد وجود دارد؟
در قسمت
سورس HTML یک صفحه وب، تگ Canonical به صورت زیر تعریف می شود:این یا می تواند خود ارجاع باشد (جایی که یک برچسب Canonical به URL خود صفحه اشاره می کند) یا می تواند برای ادغام سیگنال ها به URL صفحه دیگری اشاره کند. این به این دلیل ساده است که استفاده از برچسب rel = "canonical" متداول ترین روش برای تنظیم Canonical های URL است با این حال به هیچ وجه تنها روش نیست.
بنابراین، یک Canonical URL معمولی چیست؟ این URL است که به عنوان URL اصلی برای مجموعه ای از صفحات تکراری انتخاب شده است. به نقل از خود گوگل:
" URL Canonical، URL است که گوگل فکر می کند، این URL به نمایندگی از مجموعه صفحات تکراری سایت انتخاب شده است."
شما می توانید URL Canonical را خود تنظیم نمایید. با این وجود، گوگل ممکن است به دلایل مختلف صفحه متفاوتی را نسبت به شما، انتخاب کند. البته اگر به درستی تنظیم شود، URL مشخص شده شما، انتخاب خواهد شد.
به عبارت ساده، URL Canonical دیکته می کنند که معمولا کدام صفحه (به جز در موردی که یک نسخه صریح برای کاربر مناسب تر باشد، بیایید) در نتایج جستجو نشان داده می شود. همچنین آدرس کانونی یک صفحه می تواند در یک دامنه متفاوت باشد.
تگ Canonical تنها راهی نیستند که بتوانید یک URL Canonical را مشخص کنید، علی رغم اینکه احتمالا زیاد استفاده می کنید. شما می توانید Canonical ها را تنظیم کنید:
در حالی که این ها همه روش هایی است که توسط گوگل توصیه می شود ولی همه آن ها مناسب نیستند که در هر شرایطی از آن ها استفاده کنیم و هر مورد را باید در جای مناسب استفاده نماییم که باهم آن ها بررسی می کنیم.
همچنین باید بدانید تنظیم canonical هیچ الزامی در URL ها ندارد و اگر شما چیزی را مشخص نکنید، گوگل خود از سیگنال های دیگری برای شناسایی بهترین نسخه از صفحات شما استفاده می کند.
با این حال توصیه می شود که از استاندارد سازی به طور مؤثر استفاده کنید تا اطمینان داشته باشید که می توانید نمایش صفحات سایت خود در موتورهای جستجو را، کنترل کنید و از مسائلی که محتوای تکراری می تواند ایجاد کند، جلوگیری نمایید.
قبل از اینکه دلایل استفاده شما از URL Canonical و چگونگی مشخص کردن این موارد در محبوب ترین CMS را بررسی کنیم، لازم است بدانید که چرا محتوای تکراری در وهله اول وجود دارد. هیچ کس برای ایجاد محتوای تکراری در یک سایت تصمیم نمی گیرد. معمولاً این اتفاق وقتی می افتد که سیستم های مدیریت محتوا هنگام راه اندازی یک صفحه، چندین آدرس اینترنتی ایجاد می کنند، هنگامی که نسخه های مختلف سایت شما دارای نمایه سازی هستند، یا یک نسخه جایگزین برای انواع مختلف دستگاه ها داشته باشد، یا از URL های پویا استفاده کنید. به URL های زیر نگاهی بیندازید و فرض کنید که برای یک کاربر همه ی آن ها دقیقاً یک محتوای را نمایش می دهند:
ولی برای یک موتور جستجو، این یک صفحه از محتوا نیست بلکه هشت صفحه تکراری است:
شما برای شناسایی صفحات تکرای می توانید از روش زیر استفاده نمایید:
حالا فهمیدید که چگونه محتوای تکرای در یک سایت ایجاد می شود؟
در حقیقت، بسیاری از سایت ها بدون حتی متوجه شدن این موارد، این مسائل را دارند، اما URL Canonical ها به موتورهای جستجو کمک می کنند تا تغییرات مختلف یک صفحه را به عنوان یک URL واحد مشخص کنند.
وقتی canonical URL را تنظیم می کنید، نشان می دهید که کدام نسخه از یک صفحه باید در SERP نمایش داده شود.
به این روش فکر کنید، شما احتمالا روی کدام لینک کلیک کنید؟
به احتمال زیاد شما مورد اول را انتخاب می کنید. برای مشخص کردن URL ای که می خواهید در موتورهای جستجو رتبه بندی شوند، از canonicals استفاده کنید.
هنگامی که صفحات تکراری یا تقریباً یکسان را در سایت خود دارید، این احتمال وجود دارد که URL های شخصی بتوانند از منابع خارجی لینک کسب کنند. از URL canonical ها استفاده کنید تا سیگنال های لینک ها را از چندین صفحه در یک URL واحد که شما مشخص کرده اید، ادغام کنند. این به خودی خود می تواند به سایت شما کمک کند تا با توجه به اینکه سیگنال هایی که در URL های مختلف توزیع می شوند، در یک صفحه قوی تر قرار بگیرند و از ایجاد صفحات با آدرس های متنوع جلوگیری شود.
غیر معمول نیست که محتوا در وب سایت های مختلف به صورت همگانی پخش شود تا آن را در معرض مخاطبان جدید قرار دهد. برای جلوگیری از رتبه بندی صفحات کپی، بر روی SERP ها و اطمینان از اینکه محتوای اصلی صفحاتی است که رتبه بندی می شود، می توانید از canonical URL ها برای ادغام سیگنال های رتبه بندی استفاده کنید.
مدیریت و متحد کردن محتواها برای تگ Canonical
اگر با یک وب سایت بزرگ با تعداد زیادی صفحه کار می کنید، می توانید از canonical URL استفاده کنید تا اطمینان حاصل نمایید که Googlebot زمان خزیدن، صفحات جدید و نسخه های کپی شده در همان نسخه ها در نسخه های موبایل و دسک تاپ، به عنوان نمونه اصلی استفاده نمی کند. گفته می شود crawl برای اکثر سایت ها مشکلی ایجاد نمی کند مگر اینکه بیش از صدها هزار صفحه کپی یا تکراری داشته باشید.
تا کنون متداول ترین روش برای مشخص کردن آدرس های اینترنتی Canonical استفاده از برچسب rel = "canonical" در عنوان صفحه شما بود. اگر شما یک متخصص سایت نیستید، افزودن برچسب ها و کد HTML ممکن است دلهره آور به نظر برسد، اما اکثر سیستم عامل های CMS به شما امکان می دهند تا Canonical را خارج از کد های اصلی تعیین کنید.
نحوه ی از تگ canonical در CMS های مختلف متفاوت می باشد. باهم مهم ترین و کاربردی ترین آن ها را بررسی می کنیم.
شما برای تنظیم و استاندارد سازی URL ها در وردپرس باید از افزونه ها استفاده کنید و یکی از آسان ترین راه ها برای تنظیم و استاندارد سازی، تگ canonical می باشد. نحوه ی اجرای این موارد بستگی به این دارد که شما از افزونه ی WordPress SEO استفاده می کنید یا خیر. دوتا از محبوب ترین افزونه ها برای تنظیم Canonical، افزونه های Yoast و RankMathمی باشد. ما در اینجا چگونگی انجام این کار را با دو پلاگین محبوب را بررسی خواهیم کرد.
اگر از Yoast استفاده می کنید، به سادگی به تنظیمات SEO Yoast بروید:
در اینجا فیلدی پیدا خواهید کرد که می توانید آدرس URL canonical آن را مشخص کنید.
استفاده از Canonical در CMS های مختلف چگونه است؟
اگر از افزونه ی RankMath استفاده می کنید، همان روش قبلی رو برای این افزونه نیز باید استفاده نمایید.
در هر صفحه ی تنظیمات (Yoast SEO options > page or post > advanced)، به کادر RankMath مراجعه کنید و گزینه ای را برای مشخص کردن آدرس canonical URL برای صفحه مشاهده خواهید کرد.
استفاده از Canonical در وردپرس
به طور پیش فرض، صفحات Wix از یک برچسب canonical به عنوان پیش فرض خود ارجاع استفاده می کنند.
در صورت نیاز به تغییر این کار، می توانید به heading to Menus & Pages > page and clicking > SEO options > Advanced SEO بروید و گزینه ی 'Add New Tag' بزنید و سپس با گزنیه ی Tags heading تنظیمات مربوطه را انجام دهید. حتما تگ canonical را به طور کامل تنظیم کنید و فقط URL را وارد نکنید.
تنظیم Canonical URL در Wix چگونه است
همچنین می توانید canonical URL از طریق کد زیر نیز تغییر دهید:
یک جایگزین خوب برای استفاده از تگ canonical، پیاده سازی آن در Header، HTTP rel = "canonical" است.
این رویکرد پیاده سازی است که شما باید برای مشخص کردن یک canonical URL برای فرمت PDF یا سایر اسناد غیر HTML استفاده کنید. برای پیاده سازی این کار باید به فایل s .htaccess سایت خود دسترسی داشته باشید و می توانید با استفاده از کد زیر یک canonical URL مشخص کنید:
Files "file-to-canonicalize.pdf">
Header add Link "< http://www.website.com/canonical-page/>; rel=\"canonical\""
طبق اعلام گوگل؛ می توانید از ریدایرکت 301 برای تعیین canonical URL استفاده کنید. اگر از ریدایرکت 301 استفاده می کنید، فقط URL استاندارد وجود خواهد داشت و سایر نسخه های تکراری به این مورد هدایت می شوند. گفته می شود، به طور معمول بهترین روش برای حل مسائل محتوای تکراری، استفاده از ریدایرکت 301 می باشد:
در یک صفحه واحد باید به دقت بیشتری توجه شود و معمولاً تگ canonical بهترین راه حل شما هستند مگر اینکه بتوانید با اطمینان صفحه را حذف و تغییر مسیر دهید.
مراقب باشید URL های غیر مجاز را در نقشه های سایت قرار ندهید، زیرا گوگل تصور می کند URL های مشخص شده در نقشه سایت نسخه ی استاندارد می باشند. این روش برای مشخص کردن URL های استاندارد و اصلی تضمین نمی شود، اما بهترین روش برای ساختار نقشه ی سایت در نظر گرفته می شود.
اجرای تگ Canonical اصلا کار دشواری نیست و به محض فهمیدن و درک کردن، بهترین روش ها شما می توانید از به وجود آمدن محتوا و صفخات تکرای در سایت خود جلوگیری کنید. هنگام اجرای URL Canonical، همیشه مطمئن باشید:
و نه از کد زیر:
در صورتی که به یک URL متفاوت تبدیل نشوند، از Canonical URL های خود مارکت استفاده کنید. در حالی که این یک الزام نیست، باید همیشه مطمئن باشید که Canonical URL خود ارجاعی را، در هنگام پیاده سازی یک صفحه با URL دیگر پیاده سازی می کنید.
برترین روش های استفاده از تگ Canonical
اصلا چیز غیر معمولی نیست که هنگام اجرای تگ canonical، اشتباهاتی انجام ندهیم. متداول ترین اشتباهات در هنگام اجرای تگ canonical:
در هنگام استفاده از ریدایرکت 301 باید از canonical URL به عنوان هدف تغییر مسیر استفاده کنید نه آدرسی که به آن هدایت خواهید شد.
اگر سایت شما از HTTPS استفاده می کند، مراقب باشید canonical URL های خود را با HTTP به طور تصادفی تنظیم نکنید.
شما نباید URL های خود را به محتواهایی که تکراری نیست یا تقریباً یکسان است، استاندارد سازی نمایید.
شما فقط باید از یک برچسب کانونی تک استفاده کنید یا برای هر صفحه یک canonical URL مشخص تعیین نمایید، در غیر این صورت همه این موارد نادیده گرفته می شوند. مراقب باشید به طور تصادفی از دو تگ canonical در
صفحه خود خودداری کنید، زیرا این امر ممکن است هنگام تلاش برای رد کردن پیش فرض در برخی از CMS ها اتفاق بیفتد.هیچ انکاری وجود ندارد که صفحه بندی در صورت اجرای نادرست، باعث ایجاد محتوای تکراری می شود. اما استاندارد سازی کلیه آدرس های اینترنتی به صفحه اول همیشه بهترین راه حل نیست. در عوض، شما باید این موارد را به یک صفحه "مشاهده همه" تبدیل کنید.
برای اینکه بتوانید مشکلی را که با استاندار سازی به وجود آمده را برطرف نمایید، باید در ابتدا آن ها را پیدا و سپس بررسی نمایید. شما می توانید این کار را با ابزار SEMrush Site Audit انجام دهید. وقتی گزارش حسابرسی سایت را برای وب سایت خود اجرا می کنید، تعداد چک های مربوط به برچسب های canonical را پیدا خواهید کرد. بیایید ببینیم این ها مشکلات چیست و چگونه می توان آن ها را برطرف کرد.
هنگامی که صفحات AMP شما دارای تگ canonical نیستند، ابزار Audit Site از این مسئله به عنوان یک موضوع استفاده می کند. این مهم است که استاندارد سازی باید بین نسخه های AMP و غیر AMP صفحه شما انجام شود. می توانید با افزودن برچسب rel = "canonical" در قسمت
هر صفحه AMP این مشکل را برطرف کنید.اگر سایت شما در هر دو نسخه HTTPS و HTTP قابل دسترس باشد، مسائل مربوط به محتوای تکراری را تجربه خواهید کرد و این در قسمت Audit Site قرار می گیرد. شما می توانید این کار را با ریدایرکت 301 یک نسخه به نسخه صحیح برطرف کنید یا یک برچسب canonical اضافه نمایید که در صفحات HTTP به نسخه HTTPS ارجاع می دهد.
اگر صفحات شما لینک های canonical را خراب کرده باشند، این ها به عنوان URL های استاندارد شناخته نمی شوند.
دیدن این خطا می تواند به معنای این باشد که لینک canonical شما به صفحات وب موجود نمی پردازد و در نتیجه روند crawling و ایندکس کردن مطالب شما را پیچیده می کنند. اگر صفحاتی با لینک های canonical شکسته پیدا کرده اید، حتماً این آدرس ها را با آدرس های صحیح، به روز کنید.
این خطا را در زمانی مشاهده می کنید که بیش از یک URL canonical در یک صفحه وجود داشته باشد. برای رفع این مشکل، شما باید برچسب های تکراری را حذف کرده و فقط یک مورد را در جای خود بگذارید.